Gårdagens långfredag - Intressant

Igår var det grekernas långfredag och med det innebär en hel del saker man gör. För det första får du inte äta något annat än bröd, tomater och tahini på hela dagen. Inte ens olja är tillåtet. Men på kvällen får du äta räkor oxå, och det var verkligen jätteräkor!
På kvällen så tänder man även utebelysningarna på balkonger etc för att man väntar på att "Jesus ska gå förbi". I varje liten by så finns en kyrka och utifrån den så går sedan ett helt tåg med människor som håller i små brinnande ljus samtidigt som de sjunger någonting. Längst fram går en  person som bär ett kors och det symboliserar det korset som Jesus korsfästes på. Några meter efter kommer sedan en handgjord grav gjord av massor med blommor som symboliserar hans begravning.
Vi satt ute på C´s mammas balkong och såg allt därifrån för vägen de går på är precis nedanför. På bordet hade hon tänt rökelse och hon hade även dessa små tunna ljusen man tänder. Sen var det ett himla smällande med dynamit. Massa småbarn som gick runt och kastade smällar så det lät emellanåt som det var värsta skottlossningen. Detta gjorde förstås lilla Melina jätterädd... Stackarn.
Hur som helst var det en spännande och intressant upplevelse eftersom jag aldrig upplevt någon ortodox påsk. C sa även att varje påsk när de går det där tåget från kyrkan (det sker på samma tid över hela Grekland) så är det alltid vindstilla så ljusen inte blåser ut. Tydligen ska det oxå vara så att på dagen så kommer det alltid regn som symboliserar tårar eftersom det är en sorglig dag. Och jag kan säga att på förmiddagen låg jag och solade lite på balkongen och på eftermiddagen kom det regn... Jag vet inte om jag riktigt tror på det eller om det hela är en slump men tydligen har det varit så varje påsk så länge han minns...
Jätteräkor!

Kommentarer
Postat av: Mamma

Vad intressant! Roligt att du får vara med om så mycket Madde. Otroligt med vädret. Det är ju väldigt märkligt....Man blir verkligen fascinerad. Kram,

2012-04-14 @ 12:54:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0